Aktiemarkederne har de seneste uger været ramt af lidt uro. Endnu engang var det primært et enkelt tweet fra præsident Trump, der på ny skabte tvivl om, der var fremgang i forhandlingerne om handelsaftale mellem USA og Kina.

Vi har nu i lang tid skrevet om handelskrigen, og peget på den som en af de primære usikkerhedsfaktorer, der gang på gang har skabt uro på de finansielle markeder.

Konsekvenserne af handelskrigen påvirker markederne
Vi kan konstatere, at virksomhederne præsenterer solide regnskaber – flere af virksomhederne har opjusteret. S&P 500 selskaberne har således overrasket positivt på salg og indtjening, i forhold til analytikernes estimater (ca. 76% af de aflagte regnskaber overrasker positivt på indtjeningstallene, mens 56% overrasker positivt på omsætning).

Der er generelt gang i hjulene i USA, understøttet af meget lav arbejdsløshed. Så sent som den 16. august opjusterede New York Federal Reserve Bank, forventningerne til BNP-væksten i USA i 3. kvartal fra 1,6% til 1,8%, baseret på seneste økonomiske data.

Vi kan samtidig konstatere, at centralbankerne (USA, Kina og Europa) viser vilje til at gøre det nødvendige for at stimulere økonomierne yderligere.

Det er således konsekvensen af en mulig komplet handelskrig, der spøger i markederne. Men hvor langt er Kina og USA villige til at gå i handelskrigen? Kan Donald Trump gå ind i valgkampen i 2020, som den der ikke kunne levere en aftale. President Trump skriver i sin bog, The Art of the Deal “I’ve read hundreds of books about China over the decades. I know the Chinese. I’ve made a lot of money with the Chinese. I understand the Chinese mind.”

Kan manden, der ifølge ham selv mestrer ”the art of the deal” tåle et nederlag lige før præsidentvalget?

Historisk lave renter
Der er tendens til, at alle worst-case-scenarierne hurtigt skaber panik, og påvirker markederne. Der bliver råbt recession og aktiekrak igen og igen, på baggrund af worst-case forventninger, godt påvirket af kortsigtede spekulanter.

Desværre er der ikke meget fokus på de positive faktorer, der kan understøtte vækst og skabe arbejdspladser. Over hele Europa bliver boligejerne forgyldte med historiske lave renter i øjeblikket. Boligejerne står med store besparelser, og det bør alt andet lige understøtte væksten fremmedrettet.

Har du et boliglån, bør du overveje dine konverteringsmuligheder. Du kan i dag få et 30-årig 0,5% fastforrentet realkreditlån til kurs 97 og 30-årig 1% fastforrentet realkreditlån til kurs 101.

Noget vi har set før
Inden for de seneste år, er det 3. gang vi ser uro på markederne, primært skabt af handelskrigen. Vi forventer også, at der snart vil være fokus på Brexit, som for nuværende er gledet lidt i baggrunden, men det er et ”evigt” tilbagevendende spøgelse.

Som langsigtet investor bør man ikke flygte fra markedet, hver gang der bliver råbt ulven kommer. De seneste 4-5 år har mange analytikere og økonomer gang på gang advaret om recession og aktiekrak. Vi har holdt fast i vores kvalitetsaktier og strategien er at holde fast i dem – også gennem nedture. Det har givet vores kunder et samlet afkast på 85,46% de seneste 5 år.

Der vil komme en aktienedtur på tidspunkt. Om det er om 1, 2 eller 4 år, er det ingen, der med sikkerhed kan forudse. Det handler om at have kvalitetsaktier i virksomheder, som fortsat tjener penge, og på denne måde ride stormen af.

Det tog f.eks. lidt over 1,5 år at indhente det tabte i 2008, som var et af historiens største aktiekrak. De investorer der investerede via StockRate, lige op til aktiekrakket i 2008, har i dag et samlet afkast på 218%. Det svarer til et gennemsnitlig årligt afkast på 10,49%.

Afkastet for StockRates aktieportefølje i 3. kvartal er 0,49%, efter alle omkostninger (pr. 20.08.2019).