Af journalist Daniel Skinbjerg

Artiklen blev bragt i Finans den 14. juli 2023. Læs den HER.

Formueforvalteren Stockrate har tidligere brystet sig af at være Danmarks kedeligste, og selskabets adm. direktør Kristian Kjer undgår helst at sælge en eneste aktie. Han holder i stedet fast i en bestemt strategi.

Køb aktier i de mest robuste kvalitetsselskaber, og lad være med at sælge dem – også selvom jorden måske skælver under aktiemarkedet.

Således lyder budskabet fra Kristian Kjer, adm. direktør i den danske kapitalforvalter Stockrate, som har haft succes med strategien i årtier.

“Næsten alle har haft en balanceret strategi mellem aktier og obligationer de seneste 15 år, men vi har allokeret op mod 90-100 pct. i langsigtede, globale kvalitetsaktier. For hvis man er langsigtet og køber kvalitet, står man solidt,” siger han.

Strategien er ifølge Kristian Kjer enkel. Køb aktier i selskaber med:

  • Høj indtjeningsstyrke
  • Høj finansiel styrke
  • Høj økonomisk stabilitet

Selskaberne bør ifølge Stockrate-direktøren leve op til alle parametrene, hvilket de seneste 25 års regnskaber gerne skal være med til at bekræfte.

Til sidst, men ikke mindst, så er nøglen ifølge Kristian Kjer at have is i maven og beholde aktierne, selv om der udbryder uro i aktiemarkedet.

“Grundlæggende handler det bare om at finde selskaber, som er gode til at tjene penge, men også bidrager med en lav risiko. Hvis man er i stand til at finde selskaber, som har klaret det bedre end alle andre de seneste år og vil fortsætte med det, så vil du outperforme over tid,” fastslår han.

Formueforvalteren blev stiftet af den erfarne investor Bjarne Jensen i 2008. Finanskrisen bragede dengang igennem aktiemarkedet, og i sit allerførste år leverede Stockrate et minusafkast på 26,9 pct. – et solidt resultat i forhold til det brede aktiemarked, som dalede med 38,6 pct.

Men siden da er der løbet betydelige mængder vand i åen, og de seneste 15 år har Stockrate i snit sendt et afkast på 11 pct. om året videre til sine investorer, mens verdensindekset MSCI World har leveret 9,5 pct. årligt.

Forvalteren har siden starten i 2008 leveret et afkast på 392 pct, og de seneste tre år er Stockrate vokset fra at forvalte 3,8 mia. kr. til 8 mia. kr.

Hemmeligheden bag Stockrates succes er ifølge Kristian Kjer en særlig model. Forvalteren bruger en egenudviklet algoritme til at sortere i en database på omtrent 75.000 selskaber fra hele verden for at opdage de aktier, som er de mest tiltalende set med Stockrates investeringsbriller.

Nogle af de aktier, som Stockrate de seneste 15 år har investeret og holdt fast i, tæller medicinalmastodonten Novo Nordisk og drikkevareselskabet Monster Beverage, som måske er mest kendt for sin Monster-energidrik.

Listen indeholder desuden ”bluechip”-navne såsom Apple, Mastercard og ASML, men også mere eksotiske selskaber som Tractor Supply Company.

Kristian Kjer bemærker, at Stockrates investeringsfilosofi især har været værdifuld de seneste år, hvor inflationen kombineret med voldsomme rentestigninger har fået aktiemarkedet til at slå adskillige saltomortaler.

»Gennem de seneste 12 år har likviditet været næsten gratis, da renterne har være lave, og virksomhederne har altid kunnet skaffe nye penge på lånemarkederne eller i banken. Men likviditeten ikke gratis længere, og det betyder en masse i forhold til risikoen i virksomhederne,« siger han.

Kvaliteten er med andre ord blevet vigtigere, end den har været længe.

Stockrate-direktøren bemærker, at sidste års store aktienedtur især var et resultat af de brutale rentestigninger, men i sidste ende var den bare støj, da der ikke var tale om en alvorlig krise for de selskaber, som er robuste.

»Stort set alle de virksomheder, som vi har investeret i – måske 9 ud af 10 – leverede rekordregnskaber målt på indtjeningen i 2022. Derfor blev de heller ikke så hårdt ramt, som mange andre gjorde,« siger Kristian Kjer.

Lige nu er investorerne i tvivl om, hvorvidt USA og Europa undgår en recession, efter centralbankerne har hævet renterne kraftigt for at tøjle inflationen det seneste år. På den ene side er arbejdsmarkedet fortsat stærkt, men diverse nøgletal peger også mod en økonomisk nedtur.

F.eks. er rentekurven inverteret i USA, hvilket vil sige, at den toårige statsobligationsrente har oversteget den 10-årige. Typisk er det et stensikkert signal om, at der venter en recession ude i horisonten.

Derfor holder Stockrate ekstra hårdt fast i sin strategi i disse dage.

“Man skal lade være med at tro, at man kan time aktiemarkedet – og det er aldrig de samme ting, der udløser de næste kriser. Man får måske ikke lige så store afkast af at investere i kvalitetsselskaber, men jeg vil hellere få lidt mindre afkast, hvis bare det er stabilt,” konstaterer Kristian Kjer.

Disclaimer: Dette materiale er udarbejdet af Fondsmæglerselskabet StockRate Asset Management A/S (”StockRate”), og skal af læseren ikke ses som en opfordring eller anbefaling til at købe eller sælge de omtalte værdipapirer. Oplysningerne må ikke opfattes som anbefalinger eller rådgivning, og StockRate kan ikke holdes ansvarlig for tab forårsaget af læserens dispositioner på baggrund af de oplysninger, der fremgår af materialet. StockRate vil bestræbe sig på, at oplysningerne i materialet er korrekte, men kan ikke garantere dette, og StockRate påtager sig intet ansvar for fejl eller udeladelser.

Læseren skal være opmærksom på, at investeringer kan være forbundet med risiko for tab, og at de historiske afkast ikke er en garanti for, at dette afkast og kursudvikling kan realiseres i fremtiden. For yderligere information kan du altid kontakte en af vores rådgivere på info@stockrate.dk.

Disclaimer: Dette materiale er udarbejdet af Fondsmæglerselskabet StockRate Asset Management A/S (”StockRate”), og skal af læseren ikke ses som en opfordring eller anbefaling til at købe eller sælge de omtalte værdipapirer. Oplysningerne må ikke opfattes som anbefalinger eller rådgivning, og StockRate kan ikke holdes ansvarlig for tab forårsaget af læserens dispositioner på baggrund af de oplysninger, der fremgår af materialet. StockRate vil bestræbe sig på, at oplysningerne i materialet er korrekte, men kan ikke garantere dette, og StockRate påtager sig intet ansvar for fejl eller udeladelser.

Læseren skal være opmærksom på, at investeringer kan være forbundet med risiko for tab, og at de historiske afkast ikke er en garanti for, at dette afkast og kursudvikling kan realiseres i fremtiden. For yderligere information kan du altid kontakte en af vores rådgivere på info@stockrate.dk.

Mangler du det fulde overblik over din økonomi?

Få et uforpligtende rådgivningsmøde med os

Få et uforpligtende rådgivningsmøde med os
Jeg vil gerne kontaktes ang.:

Vil du dele denne nyhed?