Vi har i august måned solgt Kering, Tencent, T.Rowe Price og Spirax, og i stedet købt det schweiziske industriselskab Belimo og den franske luksus mærkevareproducent Hermes.

Solgt: Kering

Kering er en fransk luksuskoncern, der ejer nogle af verdens mest ikoniske mode- og luksusbrands, herunder Gucci, Saint Laurent og Balenciaga. Selskabet er kendt for at producere high-end mode, accessories og smykker, der henvender sig til et globalt marked.

Baggrunden for salget af Kering er, at selskabet står overfor en række udfordringer, som vi ikke længere har tiltro til, at de vil kunne overkomme inden for en overskuelig fremtid. Kering har leveret skuffende salgstal de seneste kvartaler, delvist på grund af faldende butikssalg og lavere onlineomsætning. Dette har ført til større ændringer i deres distributions- og salgsstrategier, herunder mulige ophør af samarbejder med visse forhandlere for at fokusere på mere effektive metoder.

Seneste regnskab viste, at Gucci, Kering’s største brand og primære indtægtskilde, har været hårdt ramt med et fald i omsætningen på 20%, især på det kinesiske marked. Samtidig har Kering nedjusteret deres forventninger til andet halvår af 2024, hvilket skaber bekymring for vækstudsigterne i 2025 og fremover. Gucci er i gang med en brandomstilling for at genoprette væksten, men svag efterspørgsel efter luksusvarer gør det vanskeligt at ændre kurs.

Med svagere efterspørgsel og igangværende omstruktureringer i både salgs- og brandstrategierne vurderer vi, at det nu er det rette tidspunkt at sælge aktien.

Solgt: Spirax

Spirax-Sarco Engineering er en britisk industrivirksomhed, der specialiserer sig i dampstyringssystemer, elektrisk opvarmning og væskehåndtering, hvilket gør dem til en nøglespiller inden for industri- og energisektoren.

Spirax har i længere tid været udfordret på indtjeningen, hvilket har medført en dårligere placering i StockRate-modellen. Siden opkøbene af Vulcanic og Durex i 2021 har selskabet ikke formået at skabe betydelig værdi for sine aktionærer. De har svækket balancen markant som følge af opkøbene og har ikke genereret tilstrækkelig indtjening fra de tilkøbte aktiver. Derudover har Spirax været ramt af den faldende vækst i industriproduktionen, hvilket har ført til nedgang i omsætningen på flere af deres nøglemarkeder.

Selvom der er små forbedringer i det seneste regnskab, forventes der ikke væsentlig bedring i løbet af året. Selskabet står over for lavere aktivitet i Kina, som er et vigtigt marked med høje marginaler, og flere omkostningsreducerende initiativer afsluttes. På grund af de mange usikkerheder omkring det fremtidige vækstpotentiale vurderer vi, at det nu er tidspunktet at sælge aktien.

Solgt: Tencent

Tencent er en af Kinas største teknologi- og internetvirksomheder, kendt for sin populære kommunikationsplatform WeChat samt en bred portefølje af tjenester inden for sociale medier, spil og finansielle teknologier.

Tencent har været på vores overvågningsliste på grund af den politiske risiko, der er forbundet med investering i et kinesisk selskab. Samtidig viser vores bæredygtighedsdata, at Tencent overtræder UN Global Compact, hvilket også strider mod vores investeringsrammer. Derfor ønsker vi ikke længere at have Tencent i porteføljen. Bruddet med UN Global Compact skyldes rapporter, der forbinder Tencent med overvågning af sine brugere på vegne af den kinesiske regering gennem kommunikationsplatformen WeChat. Der er flere tilfælde, hvor WeChat-brugere er blevet straffet på baggrund af deres angiveligt private samtaler omhandlende den kinesiske regering. Dertil kommer, at Tencent-aktien har oplevet en solid kursstigning på cirka 30% i år, hvilket yderligere understøtter vores beslutning om at sælge aktien nu.

Solgt: T. Rowe Price

T. Rowe Price er en global aktivforvalter, der tilbyder investeringsløsninger gennem både aktive og passive strategier, men har historisk været stærkt fokuseret på aktiv forvaltning og vækstorienterede aktiemandater.

Baggrunden for salget af T. Rowe Price er, at selskabet har stået over for flere udfordringer de seneste år. Siden slutningen af 2021 har T. Rowe Price oplevet betydelige kapitaludstrømme fra deres aktiemandater. Først blev de ramt af de stigende renter, som har haft en negativ indvirkning på vækststrategier, hvor T. Rowe Price har en betydelig eksponering sammenlignet med konkurrenter, der er bredere funderet. Driftsmæssigt har selskabet også kæmpet med øgede omkostninger, herunder lønpres, store bonusser og høje distributionsomkostninger. Vi vurderer derfor, at T. Rowe Price ikke længere er korrekt positioneret, og vi ser ikke, at de vil kunne konkurrere effektivt med deres konkurrenter i den nærmeste fremtid. Derfor anser vi ikke længere T. Rowe Price som en attraktiv investering i vores portefølje.

Købt: Belimo

Vi har investeret i det schweiziske selskab Belimo, en nichevirksomhed, der er globalt førende inden for specifikke komponenter til HVAC-systemer (Heating, Ventilation, and Air Conditioning). Belimo er særligt stærke inden for kontrolventiler, sensorer og målere, der optimerer energieffektiviteten i ventilationssystemer til bygninger. Deres produkter er kendt for præcis styring af luft- og vandstrømme, samtidig med at de tilbyder lang levetid og lavt vedligeholdelsesbehov.

Belimo har et ry for innovation og omstillingsevne, hvilket ses i deres RetroFIT+-strategi, der fokuserer på opgradering af ældre bygninger med henblik på at forbedre energieffektiviteten i HVAC-systemerne. Derudover ser de stort vækstpotentiale inden for byggeri og vedligeholdelse af datacentre, som er i fokus efter AI-boomet og stigningen i cloud computing.

Vi værdsætter Belimo, da de har vist stabil og stigende indtjening over tid, kombineret med en stærk finansiel position. Selskabet placerer sig i det øverste højre hjørne af StockRate-modellen, hvilket afspejler styrken og stabiliteten af deres pengestrømme, samt deres lave gæld. De har også stærke og stabile marginer, hvilket resulterer i en høj forrentning af den investerede kapital og betydelig værdiskabelse for aktionærerne. Selvom deres værdiansættelse er høj relativt til konkurrenterne, er den historisk set fornuftig, især i betragtning af virksomhedens positive forventninger til fremtiden.

Som global markedsleder inden for deres felt er Belimo en nøglespiller i virksomheders bestræbelser på at forbedre energieffektiviteten. De har effektivt geninvesteret deres stærke pengestrømme i virksomheden, hvilket har hjulpet dem med at bevare deres markedsførende position. De investerer løbende i udvidelse af produktionskapaciteten for at imødekomme stigende efterspørgsel samt i digitalisering og automatisering for at forbedre marginerne. Vi ser dette som en langsigtet konkurrencefordel, der berettiger en højere prissætning.

Købt: Hermes

Vi har investeret i den franske luksusmærkevareproducent Hermès International. Hermès er et globalt, familiedrevet selskab, der designer, producerer og distribuerer luksustilbehør og beklædning. Selskabet tilbyder et bredt sortiment af lædertasker, accessories, smykker samt sadelmagervarer, der omfatter sadler, rideudstyr og beklædning. Deres mest kendte produkter inkluderer de ikoniske Birkin Bag og Kelly Bag, som er eftertragtede og ofte kræver venteliste for at købe. Desuden er deres accessories og sko særligt populære blandt middelklassen.

Hermès har i mange år været en veldrevet og solid forretning med høje vækstrater. Selskabet har også præsteret stærke resultater i de seneste kvartaler, hvor mange luksusmærker har haft svært ved at opretholde væksten. I deres seneste regnskab rapporterede Hermès tocifret vækst på næsten alle geografiske markeder, mens mange konkurrenter har oplevet negativ vækst. Hermès har også klaret sig godt i Kina, hvor mange luksusbrands har haft udfordringer, takket være deres stærke kundeloyalitet.

Virksomheden har formået at øge priserne, samtidig med at fastholde en loyal kundebase, hvilket har styrket både omsætning og indtjening. Deres beskedne gæld bidrager til en stærk placering i det øverste højre hjørne af StockRate-modellen, en position, de konsekvent har holdt. Selvom Hermès er relativt højt prissat i forhold til konkurrenterne, vurderer vi, at det er en attraktiv investering. Vi forventer, at Hermès fortsat vil skabe værdi for aktionærerne nu og i fremtiden.

Disclaimer: Dette materiale er udarbejdet af Fondsmæglerselskabet StockRate Asset Management A/S (”StockRate”), og skal af læseren ikke ses som en opfordring eller anbefaling til at købe eller sælge de omtalte værdipapirer. Oplysningerne må ikke opfattes som anbefalinger eller rådgivning, og StockRate kan ikke holdes ansvarlig for tab forårsaget af læserens dispositioner på baggrund af de oplysninger, der fremgår af materialet. StockRate vil bestræbe sig på, at oplysningerne i materialet er korrekte, men kan ikke garantere dette, og StockRate påtager sig intet ansvar for fejl eller udeladelser.

Læseren skal være opmærksom på, at investeringer kan være forbundet med risiko for tab, og at de historiske afkast ikke er en garanti for, at dette afkast og kursudvikling kan realiseres i fremtiden. For yderligere information kan du altid kontakte en af vores rådgivere på info@stockrate.dk.

Mangler du det fulde overblik over din økonomi?

Få et uforpligtende rådgivningsmøde med os

Få et uforpligtende rådgivningsmøde med os
Jeg vil gerne kontaktes ang.:

Vil du dele denne nyhed?